Η Texal θέλοντας να συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση του έργου 

Passivistas: The House Project

συμμετέχει ως χορηγός 

για την κατασκευή & την τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου του κτηρίου.

 

Στα 24 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μας, έχουμε αποδείξει έμπρακτα την πρωτοπόρα υιοθέτηση καινοτόμων προϊόντων καθώς:

 

Τα κουφώματα αλουμινίου θα κατασκευαστούν με το πρώτο, ελληνικό πιστοποιημένο σύστημα κουφωμάτων αλουμινίου S 91 της Alumil.

Το σύστημα S 91 ανήκει στη νέα γενιά αναβαθμισμένων συστημάτων Supreme της Alumil & αποτελεί την τελευταία πρόταση της Alumil για στιβαρές λύσεις ανοιγόμενων, θερμομονωτικών συστημάτων μοντέρνας γραμμής, υψηλής ασφάλειας, ειδικά σχεδιασμένο για την υλοποίηση κατασκευών παθητικών κτηρίων.

 

 


Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. θα υλοποιήσει το πιλοτικό έργο Passivistas: The House Project που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας στην Αθήνα, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου (Passivhaus) ως Μέσο Συνεχούς & Ανοικτής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης & Ενεργοποίησης.

 

 

Βασική ιδέα

Πρόκειται να αναβαθμιστεί μια τυπική μονοκατοικία της δεκαετίας του '70, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτηρίου (Passive House) με στόχο να ελαχιστοποιηθεί (αν δεν εξαλειφθεί πλήρως) η ανάγκη συμβατικής θέρμανσης ή κλιματισμού & να ικανοποιούνται οι διεθνώς αποδεκτές συνθήκες άνεσης & ποιότητας εσωτερικού αέρα.

Το έργο έχει σχεδιαστεί & θα υλοποιηθεί από στελέχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτηρίου, πιστοποιημένους σχεδιαστές παθητικών κτηρίων σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής & εμπορίας παθητικών συστημάτων. Κατά τις φάσεις υλοποίησης των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης ο στόχος του έργου είναι να λειτουργήσει ως ''κυψέλη'' εκπαίδευσης, κοινωνικής ενημέρωσης & διάδρασης με τεχνικές παρουσιάσεις για μηχανικούς, εργαστήρια εκπαίδευσης τεχνιτών, επισκέψεις σπουδαστών. Μετά την ολοκλήρωση του το έργο Passivistas: The House Project θα λειτουργήσει για 7 χρόνια ως κοινωνικός ''πυρήνας'' συνεργατικών δράσεων χρησιμοποιώντας το ισόγειο του κτηρίου ως επιδεικτική κατοικία για οργανωμένες επισκέψεις, διαλέξεις & παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό & σε μηχανικούς. Ο χώρος του υπογείου θα λειτουργήσει ως έδρα του Ε.Ι.ΠΑ.Κ. καθώς & ως χώρος σεμιναρίων, διαλέξεων παρουσίασης του συνόλου των σταδίων της ενεργειακής αναβάθμισης & της διαδικασίας πιστοποιήσης ενός παθητικού κτηρίου.

Το κτήριο

Το κτήριο βρίσκεται επί της οδού Αναστάσεως 112 στο Δήμο Παπάγου. Αποτελείται από ισόγεια κατοικία 97,5m2 & ανεξάρτητο ημιυπόγειο χώρο 36m2. Το κτήριο είναι γωνιακό, με βορειοανατολική & νοτιοανατολική όψεις προς το δρόμο. Είναι αμιγής μονοκατοικία με κήπο, κτισμένη τη δεκαετία του '60 με λιτό αλλά σωστό χωροταξικό σχεδιασμό. Διαθέτει καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο & 2 υπνοδωμάτια. 

Υφιστάμενη κατάσταση

Το κτήριο έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν διαθέτει μόνωση στην τοιχοποιία του η οποία είναι από μπατικό τούβλο & η οροφή του είναι βατό δώμα με πρόσβαση από εξωτερική σκάλα. Διαθέτει ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα με μονούς υαλοπίνακες & πατζούρια, συμβατικό σύστημα θέρμανσης με καυστήρα πετρελαίου & σώματα, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα & τζάκι. 

 

Το κτήριο είναι ακατοίκητο τουλάχιστον μια 5ετία & για υτό το λόγο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως έντονες υγρασίες στους τοίχους & την οροφή, θφορά των πατωμάτων, φθορές στα ντουλάπια της κουζίνας. Οι υδραυλικές & ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χρειάζονται έλεγχο, συντήρηση & πιθανώς αντικατάσταση. Ο εξωτερικός χώρος - κήπος είναι απροσπέλαστος λόγω άγριων χόρτων & ανεξέλεγκτα μεγάλων φυτών.

Ενεργειακή αναβάθμισηΕνεργειακή αναβάθμιση

Στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης είναι να επιτευχθούν οι στόχοι ενεργειακής καταναλώσης ενός παθητικού κτηρίου, δηλαδή:

 • ανάγκες για θέρμανση & ψύξη: QH ≤ 15kWh/(m2a) 

 • συνολικές ενεργειακές ανάγκες πρωτευουσας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος: QP ≤ 120 kWh/m2a

Οι παραπάνω τιμές κατανάλωσης ενέργειας θα αντιστοιχούν στο 15 - 20% περίπου της κατανάλωσης του υφιστάμενου κτηρίου. Τα μεγέθη αυτά θα πιστοποιούνται τόσο με πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατά ΚΕΝΑΚ 2011 (το κτήριο μετά την αναβάθμισή του θα είναι Α+), όσο & από το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Passiv Haus Institut (www.passiv.de) & μετά την αλοκλήρωσή του, το κτήριο θα διαθέτει & πιστοποιητικό ''Passive House Enerphit''.

Η επίτευξη των στόχων θα γίνει μέσω της μοντελοποίησης του κτηρίου με λογισμικό PHPP & DESIGN PH & η όλη διαδικασία θα είναι υπό την εποπτεία του Ε.Ι.ΠΑ.Κ. & του PHI. Το έργο θα ενταχθεί σαν Observer Project στα ευρωπαϊκά προγράμματα EUROPHIT & SIMFONIA.

Οι βασικές παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Μόνωση του κελύφους του κτηρίου με θερμοπρόσοψη εξωτερικά ώστε αυτό να αποκτήει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας 0,20W/m2K

 • Μόνωση του δώματος ώστε αυτό να αποκτήσει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας 0,15W/m2K

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας με διπλούς ή τριπλού υαλοπίνακες, με συντελεστή θερμοπερατότητας 1,20W/m2K

 • Βελτιστοποίηση της σκιάς αλλά & των ηλιακών κερδών του κτηρίου, τόσο στα κουφώματα όσο & περιμετρικά

 • Ενίσχυση της αεροστεγανότητας του κτηρίου ώστε αυτή να φτάσει κάτω από 1,0 ACH στα 50Pascal (n50)

 • Τοποθέτηση ηλιοθερμικού συστήματος για το ζεστό νερό χρήσης & την τυχόν υποβοήθηση της θέρμανσης του αέρα

 • Μετατροπή του τζακιού σε ενεργειακό

 • Πλήρης κατάργηση του συμβατικού συστήματος καλοριφέρ καθώς & των παλαιών κλιματιστικών

 • Χρήση ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης & φωτισμού οικονομίας

 • Τοποθέτηση Φ/Β στο δώμα για την αξιοποίηση του Net-metering, πράγμα που θα καταστήσει το κτήριο ενεργειακά ουδέτερο

 • Σύστημα μέτρησης & παρουσίασης μετρήσεων

 
ΠηγΗ: Ε.Ι.ΠΑ.Κ.
 
 
 
 
Επιστροφή στην Κορυφή